SvakodnevnicaZdravlje

Ovo su najčešći MITOVI O HRANI koje trebamo zaboraviti

Nutricionisti Sofi Bertran i Bari Strikof kažu da postoji nekoliko stvari koje bismo svi trebali znati o ishrani, jer nam te činjenice mogu pomoći održati zdravlje, dok nas mitovi i zablude udaljavaju od zdravlja i optimalne tjelesne težine.

Ovo su, kažu, neki od najčešćih.

Sve masnoće jako debljaju

Jedna od najvećih zabluda kad su dijete u pitanju je da najviše debljaju proizvodi koji sadrže mnogo masnoća, zbog čega sve više ljudi u marketima traži one bez ili s malo masnoće, ali iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS) kažu kako su manje količine masti u ljudskoj ishrani neophodne jer su glavni izvor esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne može samo stvoriti.

I Bertranova i Strikof tako napominju da bi čak trećina naše energije trebala dolaziti iz masti, i to iz namirnica poput orašastih plodova, sjemenki i avokada, ali i iz zasićenih masti.

– Zasićene se masti obično nalaze u životinjskim proizvodima i dobro ih je uključiti u ishranu da bi ona bila uravnotežena, posebno omega 3 masne kiseline – rekli su nutricionisti.

Trebamo brojati kalorije

Mnogo dijeta preporučuje i određeni broj unesenih kalorija što nekima može pomoći izgubiti kilograme, ali je potpuno nebitno kad je riječ o zdravlju.

– Ukupni bi se unos kalorija trebao sastojati od visokokvalitetnih bjelančevina, zdravih masti i cjelovitih ugljikohidrata s puno voća i povrća – kažu nutricionisti i dodaju kako je brojanje kalorija često samo “bespotrebno ograničavanje”.

Organizam treba redovne detoksikacije

Čišćenje sokovima i ispijanje vode od limuna ili đumbira za “detoksikaciju tijela” nutricionisti nazivaju popularnim trendovima za koje mnogi pogrešno vjeruju da će im pomoći u borbi s viškom kilograma.

– Bubrezi i jetra sami detoksikuju tijelo i nema potrebe za limunovom vodom ni sokom od celera – kažu, a najvažnije je, dodaju, redovno konzumiranje voća i povrća jer oboje sadrži vitamine i minerale koji se povezuju sa zdravljem.

– Nijedna hrana ili namirnica nema sposobnost detoksikacije ili čišćenja tijela – objašnjavaju Bertranova i Strikof.

Treba izbjegavati ugljikohidrate

Mnogo pomodarskih dijeta sugeriše da se smanji unos ugljikohidrata, ali ako pokušavate smršaviti ne trebate iz ishrane isključiti nijednu grupu namirnica. NHS tako navodi da bi polovina dnevnog unosa hrane trebali biti ugljikohidrati, i to namirnice poput tjestenine, hljeba, krompira i riže.

Dobro je postiti

Kad tijelu treba gorivo, ono će vas obavijestiti i trebali biste ga slušati. Dijeta nas podstiče da zanemarimo glad, ali taj je instinkt pozitivan i bitno ga je prihvatiti, kažu Bertranova i Strikof, jer će inače tijelo ubrzo trebati još veće količine.

Gluten treba izbjegavati

Gluten je samo protein iz pšenice i svega 0.5 odsto populacije zaista treba ishranu bez glutena, a za druge on nije štetan.

– To što je nešto “bez glutena” ne znači uopšte i da je zdravo – kažu nutricionisti, a izbjegavati ga trebaju samo oni koji su alergični, rekli su, prenosi Večernji list.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button