SvakodnevnicaZdravlje

Ovo povrće je izvor zdravlja, ali samo ako poštujte pravila pripreme: Zbog čega nikako ne smijete da podgrijavate špinat

Špinat je jedna od onih nevjerovatno zdravih namirnica koju smo prezirali kao mali, a koju su nas uvijek tjerali da jedemo.

Da nije bilo Popaja, možda ga nikada ne bismo ni probali, ali sada kao zreli ljudi, smo vrlo svjesni prednosti i koristi koje ovo povrće ima.

Špinat sadrži velike količine vitamina i minerala, kao što su folna kiselina, vitamin A, B, C, E, gvožđe, mangan i kalijum.

Takođe sadrži lutein i zeaksantin i zato je odličan borac i u borbi protiv virusa i zaraza. Ovo povrće se lako priprema i odličan je prilog uz meso i neki drugi izvor proteina, jer se lako vari i jer poboljšava ukus mesa.

Međutim, veliki broj ljudi ne zna da se špinat ne smije podgrijavati.

Kada se špinat zagrijava, nitrati koji se nalaze u špinatu prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni, pa čak i kancerogeni po ljudski sistem.

Zato se špinat nikada ne kuva mnogo i dovoljno je samo da ga prokuvate par minuta u ključaloj vodi.

Prvo kuvanje špinata neće dovesti do ogromnog stvaranja nitrozamina, ali svako sljedeće podgrijavanje će povećati tu koncentraciju.

Zato špinat uvijek jedite hladnog poslije kuvanja i uspjećete da ostanete zdravi i da iskoristite sve korisne sastojke ovog nevjerovatnog povrća, prenosi B92.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button