Mogu izazvati trovanje hranom: Kuhinjska daska je pravo LEGLO BAKTERIJA, jedno povrće nosi najveću opasnost
Od vitalnog je značaja za zdravlje pravilno oprati kuhinjske daske nakon što sječete povrće, jer u suprotnom mogu postati leglo bakterija i patogena, upozoravaju stručnjaci.
Jedno povrće ipak nosi najveću opasnost.
Iako smo svi svjesni opasnosti od sirovog i nedovoljno kuvanog mesa, nekuvano povrće takođe može dovesti do zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da daske za sječenje sadrže 200 % više fekalnih bakterija nego daske za toalet, a da krompir i praziluk mogu izazvati trovanje hranom.
Daske mogu biti leglo ešerihije koli
Studija je takođe otkrila da neočišćene daske za sječenje sadrže štetne bakterije, uključujući ešerihiju koli, prenosi Kurir.
– U svim istraživanjima o higijeni koja sam ikada uradila a koja su se fokusirala na dom, daske za sečenje su su se pokazale kao zaista loše, a razlog je što ih ljudi ne čiste kako treba – rekla je dr Lisa Akerli, stručnjak za higijenu hrane i predstavnica Globalnog savjeta za higijenu.
Ona je dodala da najopasnije bakterije “vrebaju” u kuhinji.
– Ljudi obraćaju mnogo pažnje na toalet, koriste mnogo dezinfekcionih sredstava i misle da je to najprljavije mjesto u kući. Ali, skoro svaka studija u kojoj sam učestvovala kaže da je kuhinja ta u kojoj vrebaju najopasnije bakterije, a sirovo meso i sirovo povrće su krivci – rekla je ona.
Sirov krompir je najopasniji
Stručnjaci u izjavi za Huffington Post otkrili su da je sirov krompir najopasniji jer sadrži patogene koji dovode do bolesti kao što su gastritis i dijareja. Kada se krompir iščupa iz zemlje i unese u kuhinju, patogeni mikroorganizmi iz đubriva mogu se proširiti na kućne predmete kao što je daska za sječenje.
– Ukoliko sjeckate krompir koji niste dobro oprali pa potom samo obrišete dasku i nastavite da sjeckate piletinu, stvarate leglo bakterija i patogena -istakao je Džulijan Bond, profesor Pacifičkog instituta kulinarskih umjetnosti.