Savršeni spoj čokolade, lješnjaka i keksa: Napravite lješnjak gnijezda u tren oka

Ako tražite brzi i neodoljivo ukusan kolačić koji ne zahtijeva pečenje – lješnjak gnijezda su pravi izbor.
Ovi mali zalogaji savršeni su spoj čokolade, lješnjaka i keksa, a njihova priprema je veoma jednostavna.
Sastojci:
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 150 g mljevenog keksa
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašike kakaa
- 150 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 2 kašike Nutelle ili drugog čokoladnog namaza
- malo mlijeka (po potrebi – 2 do 4 kašike)
- za punjenje: Nutella ili neki drugi čokoladni namaz i lješnjaci za ukras
Priprema:
Maslac i čokoladu otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj, pa umiješajte Nutellu ili drugi namaz po izboru. U većoj zdjeli pomiješajte mljevene kekse, lješnjake, kakao i šećer u prahu.
Dodajte otopljenu smjesu u suhe sastojke i sve dobro promiješajte. Ako je smjesa suha, dodajte malo mlijeka – tek toliko da bude podatna, ali ne premekana.
Od smjese oblikujte male kuglice, pa prstom ili kašikom napravite udubljenje u sredini da nalikuju na gnijezda. Gnijezda složite na tacnu i stavite ih u frižider na oko 30 minuta da se stegnu. Kad se ohlade, u svako udubljenje stavite Nutellu (ili drugi namaz) i po želji pola lješnjaka na vrh.

